Kåserier

Skrivandet har länge funnits som ett sätt att utveckla en tanke eller att "skriva av sig". Nedan finns framförallt utvalda och redigerade manus  från "Mellanmänskligt" - ett kristet närradioprogram som sändes från pingstkyrkan i Skellefteå (2003-2014). Det var vardagstankar och erfarenheter som mixades med musik. Kåserierna har en tydlig utgångspunkt i min kristna tro men du behöver inte dela min tro för att ta del av innehållet. Det mesta är allmängiltigt, men en kristen livssyn kan ge en djupare dimension - medan några i första hand är riktade till kristna, vilket ofta syns på rubriken.  
Jag kommer att fylla på med fler texter allteftersom jag redigerat dem. 

Det har gått flera år sen texterna skrevs ...
... och vårt samhälle ser inte längre ut på samma sätt. Vi börjar lämna en tid av restriktioner och rädsla för varandra bakom oss, men för många har levnadsvillkor, arbete och privatliv tagit stor skada. Dessutom har våldet kommit närmare även i vårt land och det är tveksamt om vi nånsin kan få tillbaka det Sverige vi en gång haft . En del texter kan kanske kännas fjärran ifrån hur det är idag, men de kan ändå innehålla något man kan ta till sig.

Detta med "vi" och "oss"

I mina texter skriver jag ofta "vi" istället för "de". Jag menar det som ett allmänt begrepp - väl medveten om att varken du eller jag alltid kan inkluderas i detta "vi".   Ibland kan det stämma men inte varje gång - det får vi ha överseende med. :-) 

Kort och blandat

Under denna rubrik finns korta texter med blandat innehåll. 

Det  var en gång ...
Här kan du hitta tankar och bildspråk som formats till en saga eller liknelse. "Tidslådan" och "Vid himmelens port" är sådana.Dessa två hänger delvis ihop och läses gärna tillsammans.  Dessa två kåserier hänger ihop och läses gärna efter varandra.

Kort och Blandat

När mina pojkar var små och ville veta vad det skulle bli för middag så svarade jag ”Det blir nåt hopelijox”,  eftersom jag inte visste vad jag skulle kalla det för. Till slut fnös en av dem: "Du gör ju bara hopelijox hela tiden!" Jag svarade då: "Jag tog vad jag hade hemma och det går att äta!”.

"Kort och Blandat" är ett hopelijox helt enkelt! Det innebär en blandning av texter utan alltför stor koppling till varandra. Så när tre små ikoner dyker upp, kan det vara klokt att ställa in sig på något annat än det föregående. Innehållsförteckningen ger en vink om vad du kan vänta dig.

INNEHÅLL:
Gud vad menar du?
Att kasta första stenen
Det sa bara Plopp!
Att "samla poäng"
Då och nu! Nu och sen!

INNEHÅLL:
Säg det med blommor
Milstolpar
Att vara barn
Ingen välstruken linnetyp

INNEHÅLL:
När livet bryts
En enkel till Himlen, tack!
Som ett ägg
Att se längre

 

INNEHÅLL:
Toppen av utvecklingen?
Snarlika ord
Det där med bruksanvisning
Att tolka en bild
Tankar kring blåbärskräm


INNEHÅLL:
Fåfänga
Att "göra upp i godo"
Att tänka sig för
När klagan vänds i skamINNEHÅLL:
När det piper
Annat som kan gnaga
Sanningen bär
Lämnade spår
Din värld. Min värld
En gammal klocka


INNEHÅLL:
Rättigheter
Ett oväntat tips
Utan något värde
Dialektlös

INNEHÅLL:
Optimister och andra
Att få nya vänner
Att samtala eller slippa lyssna


INNEHÅLL:
Med mer DHA
Istället för nåt värre
Att veta vad vi bäst behöver
Att bli av med en fluga
Att sätta punkt


INNEHÅLL:
Kärleken kommer, Kärleken går
"Skönsång" - för vem?
Tips från en gul hund
Dödas andar eller ..?


INNEHÅLL:
Tänk på ett träd
Slumpen
Ett underligt manligt(?) beteende
Ett frivilligt val
Motion enligt order

 

Det var en gång ...

Vissa tankar och reflektioner passar även bra i sagans eller liknelsens form. Men trots att de inte är "på riktigt" så kan de ändå ha något att säga för det verkliga livet.