Kåserier

Skrivandet har länge funnits som ett sätt att utveckla en tanke eller att "skriva av sig".
   Nedan finns axplock från detta blandat med utvalda och redigerade manus  från "Mellanmänskligt" - ett kristet närradioprogram som sändes från pingstkyrkan i Skellefteå (2003-2014). Det var vardagstankar och erfarenheter som mixades med musik. 
     Kåserierna har en tydlig utgångspunkt i min kristna tro men du behöver inte dela min tro för att ta del av innehållet. Mycket är allmängiltigt men en kristen livssyn kan ge en djupare dimension.  
   Jag kommer att fylla på med fler texter allteftersom jag redigerat dem. 

Det har gått flera år sen de skrevs ...
... och texterna är inte anpassade till den märkliga situation vi befinner oss i. 
   När det gäller Corona/Covid-19, 
känns det konstigt att inte nämna något om det, eftersom det påverkar så mångas vardag.  Det går att skriva sida upp och sida ner,  men jag skriver bara detta: 

   Genom alla tider, någonstans, har liv förändrats på sådana sätt att de inte kunnat bli vad de var innan. Människor har mött olika öden och deras liv har haft olika längd ... Det har varit  personliga tragedier, allvarliga nationella kriser, svält, sjukdomar, hemska krig och fruktansvärda katastrofer. Folk har dött i mängd ... någonstans, hela tiden.
   Plötsligt är det något som  är osynligt, lömskt och över  hela jorden! Det 
drabbar de flesta – på något sätt. Dess konsekvenser kommer att sträcka sig långt in i framtiden. Ingen vet hur mycket eller på vilka sätt. Sådant kan lätt skrämma!
   Det här kan få oss att vakna upp ur ett ”självklarhetstänk” och omvärdera vad som är viktigt i livet!  Jordelivet kan vara så skört - men det finns ett Liv som är evigt! Vi kan behöva påminnas om det  -  samtidigt som vi tar vara på det liv vi lever nu! 

Detta med "vi" och "oss"

I mina texter skriver jag ofta "vi" istället för "de". Jag menar det som ett allmänt begrepp - väl medveten om att varken du eller jag alltid kan inkluderas i detta "vi".   Ibland kan det stämma men inte varje gång - det får vi ha överseende med. :-) 

Det  var en gång ...

Under denna rubrik kan du hitta funderingar som har formats till en saga eller liknelse. "Tidslådan" och "Vid himmelens port" är sådana.

Att "vara bäst" är inte lätt, men alla kan bli duktiga på något.  Att bli accepterad och älskad, är några av våra största behov. Att vara älskad av Gud är stort och vi behöver varandra.


Användbar eller förbrukad tid
Oavsett om man befinner sig "mitt i livet" eller på vardera sida om mitten, så kan Tiden vara svår att komma överens med.


Mörka tankar, oro och sorg är sådant som som vi inte så lätt kan undvika. Men ibland kan det mörka bero på att vi tänker fel. Att vi bär med oss bilder i vårt inre som ger en felaktig uppfattning om oss själva och det som sker omkring oss.


Dessa två kommer från samma närradio-program och hänger delvis ihop. Läses gärna tillsammans. 

Här kommer fler kåserier som kan beröra olika delar av vardagslivet
Kort och Blandat

När mina pojkar var små och ville veta vad det skulle bli för middag så svarade jag ”Det blir nåt hopelijox”,  eftersom jag inte visste vad jag skulle kalla det för. Till slut fnös en av dem: "Du gör ju bara hopelijox hela tiden!" Jag svarade då: "Jag tog vad jag hade hemma och det går att äta!”.

"Kort och Blandat" är ett hopelijox helt enkelt! Det innebär en blandning av texter – utan alltför stor koppling till varandra. Så när tre små ikoner dyker upp, kan det vara klokt att ställa in sig på något annat än det föregående. 

 

Det var en gång ...

Vissa tankar och reflektioner passar även bra i sagans eller liknelsens form. Men trots att de inte är "på riktigt" så kan de ändå ha något att säga för det verkliga livet.