Oavsett om de ses som ädla eller läggs som gatsten; Oavsett om de bearbetas i industri och fabrik eller används som trädgårdsdekor eller täljstenskamin; Oavsett om de blir statyer eller minnesstenar, smycken eller arbetsredskap: Oavsett om de blir en husgrund, murar eller slott; Oavsett om de blir trappor, broar, grus eller arbetsbänkar; Oavsett om man snubblar på dem eller bär med sig dem hem ...
Ja oavsett vad de blir - eller inte blir .... så är det nåt visst med dem!
... är det lätt att se stenens eget mönster. I sin naturliga miljö är det inte alltid lika enkelt. Iallafall inte för den som har svårt att skilja sten från sten ... Ja till och med svårt att skilja på sten och icke sten! Men även sådant som bosatt sig på stenen kan ge spännande mönster.
På Fjällbotaniska Trädgården i Hemavan kan man ta del av information om de stenarter som hittats i trakten. Återigen förstår jag att det finns så mycket mer att ta reda på om det man ser - än att bara ta bild på en sten som man tycker är fin!
Här nedan några exempel där du kan förstora texten och ta del av informationen om du vill.
Ibland har människan hjälpt till och andra gånger är det Inlandsisen och andra naturfenomen som bidragit till förändringarna. Ibland är det helt enkelt vattnet som, trots sin mjukhet, sakta men säkert slipat och format hårda stenar och klippor. Men i Dovrasjödalen utanför Östansjö i Närke, beror det jätten Tjälve!
Jätten gillade inte när klockorna ringde i Viby kyrka och slet loss block från berget och kastade mot kyrkan för att få tyst på dem. När han missade blev han så arg att han slet sönder ett ännu större stenblock - men när klockorna ringde igen så förlorade han sin kraft och gömde sig i berget. Det stora bergblocket, som Tjälve inte hann kasta, utgör i dag taket på ”Dovra kyrka”. (se bild intill)
... kanske inte gäller för stenar. Men ändå - de kommer verkligen till sin rätt när det regnar!
På bilderna nedan visas marmor som är bruten i olika delar av Europa, men främst i Sverige.
Innan jag såg denna marmorsamling på Stenarbetsmuseum i Yxhult (utanför Kumla), så visste jag inte att det kunde finnas så många olika varianter. Det är imponerande!
... ur den första tankeboken, får passa som avslutning på denna sida om stenar.
Titta gärna på fler boksides-exempel under fliken "Böcker"!