Om jag nån gång ...

... skulle tvivla på Guds existens - så tänker jag på frön! Framförallt såna som blir till träd! För mig är det fullständigt obegripligt om Slumpen; det Naturliga urvalet eller Tiden har fixat så att allt det som ska bli ett stort träd, ryms i ett litet frö. Och vem av dessa knåpade, i så fall, ihop det första ..?Bilderna nedan är fotade vid samma tillfälle i samma träddunge. De är ännu ett exempel på att man kan vara en egen individ - till och med om man är hanblomma på en tall!

Dessutom ...

... är träden unika i både form och funktion. 

Oavsett om det är löv eller barr; bark eller näver; kottar, hängen eller frukt; en stubbe eller en naken siluett - så skiljer det ena trädet sig från det andra. I utseende likväl som i funktion. För detta krävs också en hel del planering och tankearbete. Och varför denna mångfald? Varför alla dessa färger, former och mönster? Jag tror det handlar om Skaparglädje och en outtömlig fantasi!
   Av träd kan vi bygga våra hem och annat vi behöver. Vi kan söka lä och skydd och forma vackra föremål. Vi kan njuta av dess blommor och äta dess frukt - och vi kan klättra högt upp i dem för att vidga våra vyer!
   Vi kan se skönheten i en vacker trädsiluett eller ådringarna i ett löv - och vi kan fundera på vad de skulle säga om de kunde tala ... Kanske skulle de tala om vikten av djupa rötter när det blåser upp till storm eller att det inte växer frukt på en avbruten gren ... Eller de kanske skulle, om de kunde, säga något som bara du får höra!   

Det är inte bara människor...

... som gillar träd!

Det är många som har träd som sin utsiktspunkt, sitt skydd, sin boplats, sitt matställe ...
Men det är inte alla som både äter dem, fäller dem och bygger hus med dem ... och det är inte alla som uppskattar deras företagsamhet!